Kafa i bonton

Kafa je uvijek užitak kod kuće, u caféu ili u uredu.
Ipak, kafa ima svoj bonton koji treba poštovati kako bi ovaj napitak bio jos ugodniji.

Kada poslužujete goste, savjetujemo posluživanje u dnevnom boravku, a ne u trpezariji. Pravila bontona nalazu da iznesete servis za kafu na pladnju i sipate kafu u šoljice nakon što ste pitali svoje goste kakvu kafu žele. Tada dodajte šećer – ako je gost trazio – i dodajte gostu kafu.
Keramičke šoljice su uvijek dobre, ali ako je moguće koristite porculan. Takodjer, zapamtite da bonton nalaže unaprijed ugrijane šoljice. Kod točenja kafe, šoljice punite do dvije trećine. Najbolje je koristiti kašićice koje su nesto manje od čajnih. Šoljicu prinasajte ustima desnom rukom, držeći tanjirić lijevom.
Kada posluzujete samo obitelj kafa se moze posluživati izravno iz lončića za kafu. U drugim prilikama koristite vrc za kafu, koji može biti keramički ili porculanski, u kompletu sa servisom za kafu. Na tržištu postoje i vrlo elegantni modeli od srebra, mjedi, bakra ili čelika. Nezavisno od materijala, vrc treba prethodno zagrijati ispirući ga vrućom vodom, da se kafa ne bi ohladila prije serviranja.
Naravno, gostima uz kafu trebate ponuditi različite vrste šećera – bijeli ili smeđi – poslužen u zdjelama za šećer. One također mogu biti dio servisa ili mogu biti napravljene od srebra ili drugih metala. Budući da mnogi piju kafu s mlijekom, vrc s mlijekom je obavezan. Napunite ga hladnim ili mlakim mlijekom.

Dino Kafa / Sva prava zadržana / Developed by: AAnicic, Colosseum doo

///