Zanimljivosti o kafi

* Prapostojbina kafe nalazila se u Africi, a u Evropu i svijet krenula je preko Arabije. Neki podaci govore da je kafa porijeklom iz danasnje jugozapadne etiopske provincije Kaffe, koja se nalazi jugozapadno od Adis Abebe, južno od jezera Tana.* Guverner holandske Indonezije van Horn donio je kafu (1706.) u Amsterdam, gdje je uzgajana u stakleniku, u vjestačkim uslovima.

* Jedan grm kafe stigao je i u Pariz – na poklon francuskom kralju Louisu XIV. Smatrajući tu biljku dragocijenim raritetom, Louis XIV dao je da se napravi posebna kućica – staklenik u Jardin des plantes.

* Iz jedne jedine stabljike kafe – donesene iz Pariza na Martinique (1723. godine) – za nešto više od pola vijeka razmnožilo se čak osamnaest miliona stabala kafe!

* Naziv kafa ne potiče od prapostojbine kafe Kaffe, etiopske pokrajine, jer se tamo ta biljka naziva “bun”, već od arapske imenice “qahwe” – čime se imenuje svako piće, biljni napitak, pa čak i vino. Arapska imenica “qahwa” izgovara se kao “kafa”, a s vremenom je postala identifikacija samo za napitak od biljke “bun”.

* Prva pržionica kafe na Balkanu proradila je u Hrvatskoj – u Zagrebu (Franck) – 1892. godine.

* Glavni sastojak kafe – kofein pronašao je njemacki hemičar Runge kojem je Johann Wolfgang Goethe darovao nekoliko zrna kafe. U svojoj laboratoriji Runge je u kafi pronašao bezbojne kristale kofeina. Svako zrno kafe sadrzi kofein, hlorogenske kiseline, glikozide, polisaharide, lipide, trigonelin, aminokiseline, proteine i minerale (kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor i sumpor).

Dino Kafa / Sva prava zadržana / Developed by: AAnicic, Colosseum doo

///