22 Jun No Comments admin Zanimljivosti

1. Prema legendi, Honore de Balzac je pio 50 šoljica kafe dnevno kako bi mogao ostati budan i nastaviti pisati. Isti broj šoljica kafe dnevno pripisuje se i francuskom filozofu Voltaireu.

2. 1932. godine, Brazil nije mogao priuštiti da pošalje svoje sportiste na Olimpijske igre u Los Angelesu. Ipak imali su kreativnu ideju. Brod sa sportašima napunili su kafom i prodali je usput.

 3. 1674.godine, u “Peticiji žena protiv kafe” žene u Velikoj Britaniji su pokušale uvesti zabranu kafe svim muškarcima mlađim od 60 godina, tvrdeći da ih kafa pretvara u ‘beskorisne leševe’ i da su počeli ‘tračati više od žena’.
2_1bckk7r-1bckk7v

4. Prema legendi, pastir iz Etiopije je prvi otkrio kafu u 9. vijeku kada je primjetio da od ove biljke njegove koze postanu hiperaktivne i lude.

5. 11. Prvobitno, kafa se jela. Afrička plemena bi zrna kafe uvaljali u loj od životinja kako bi dobili ‘energetske loptice’.

6. Smrtonosna doza kofeina je oko 100 šoljica kafe.

7. Ljudi su počeli dodavati mlijeko u kafu 1600-te godine, kada je jedan francuski ljiečnik počeo predlagati ovu praksu svojim pacijentima.

8. U drevnoj arapskoj kulturi postojao je samo jedan način da se žena legalno može razvesti: Ako njezin suprug ne pruža dovoljno kafe.

love-coffee

9. Kafa raste u obliku bobica na grmu – što znači da je kafa zapravo voće.

10. Riječ kafa je nastala od arapske riječi qahhwat albun, koja je zatim skraćena na qahwa. Dok je došla do Turske postala je kahve, zatim u Nizozemskoj koffie… Neki istoričari ipak vjeruju da je izvorna riječ Kaffa, koja dolazi iz Etiopije, za koju se smatra da je glavni krivac za otkriće kafe.